Regionale en Landelijke ondersteuning

Bij onderstaande landelijke instellingen kan de jeugdige leerlingen terecht voor vragen of voor een luisterend oor. Elke landelijke instelling heeft zo zijn/haar eigen specialiteit. Staat de website er niet bij voor de vraag waar je naar op zoek bent, stuur een whatsapp en we zoeken het uit voor je.

De Kinderombudsman

De Kinderombudsman helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar om voor hun rechten op te komen. Stel, je hebt een probleem met een organisatie, zoals je gemeente, een ministerie, jeugdzorg of politie. Omdat je vindt dat ze niet goed omgaan met jouw kinderrechten. Als je hierover contact met ons opneemt kunnen we je advies geven, met zo’n organisatie gaan praten of een onderzoek starten.

https://www.kinderombudsman.nl/

Pestweb

Wil je meer weten over pesten? Bijvoorbeeld omdat je (online) pesten wilt stoppen? Of omdat je informatie zoekt voor een spreekbeurt of werkstuk? Wij zijn er voor je. Op Pestweb.nl vindt iedereen tussen de 8 en 18 jaar informatie over pesten op school.

Je krijgt tips en adviezen om pesten tegen te gaan. Je vind hier ook ervaringsverhalen. Je hebt altijd een keuze. Want jij bepaalt wat je wel/niet doet om het pesten tegen te gaan. Er is geen goede of slechte keuze. Wat je kiest, het moet bij jou passen. 

Home – Pestweb

De Kindertelefoon

Je mag elke dag over ALLES bellen met één van onze goed getrainde vrijwilligers. Of je nou verliefd, bang of verdrietig bent. Bellen is gratis en anoniem: daarom hoef je niet je echte naam te zeggen en blijft het gesprek altijd tussen jou en De Kindertelefoon. In de video hieronder zie je hoe het werkt. Spreken we je gauw?

De Kindertelefoon is bereikbaar op het telefoonnummer 0800-0432. Als je belt, hoor je de stem van een vrijwilliger. Elke dag van 11:00 tot 21:00 uur bereikbaar op 0800-0432. De kindertelefoon is voor kinderen van 8 tot 18 jaar.

https://www.kindertelefoon.nl/

De Supportlijn, Alles Oké?

Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot. Dus zit je niet lekker in je vel? Heb je problemen op je werk, op school of met je studie? Gaat het niet lekker thuis? Maak je je zorgen om de toekomst? Zit je iets dwars wat je echt even kwijt moet? Of heb je geen flauw idee waarom, maar voel je je gewoon niet oké? Alles is bespreekbaar.

Je krijgt alle ruimte om je verhaal te doen. Als je dat wilt, denken onze vrijwilligers ook met je mee hoe je weer een stap in de goede richting zet. Je hebt daarbij altijd zelf de regie. Gaat het even niet zo lekker? Bel of chat met ons, want praten lucht op! Voor iedereen van 18 tot 25 jaar.

https://www.allesoke.nl/

Zorgeloos naar school

Ieder chronisch zieke leerling of student zou zorgeloos naar school moeten kunnen gaan. Toch is dit in de praktijk lang niet altijd vanzelfsprekend. Wij bieden praktische handvatten voor leerlingen, studenten, ouders en scholen om samen maatwerk mogelijk te maken.

Home :: Zorgeloos naar school

Kenniscentrum Kinder- en jeugdpsychiatrie

Als je kind psychische problemen heeft komt er een hoop op je af. Waar vind je betrouwbare informatie over de klachten of diagnose van je kind? Waar kun je met zorgen en vragen terecht? En hoe pak je de zoektocht naar passende hulp aan? Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie maakt ouders online wegwijs met een nieuw aanbod. Met betrouwbare kennis, praktische handvatten en ervaringen van andere ouders. Gebaseerd op vragen en behoeften van ervaringsdeskundigen.

https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/kennisaanbod-ouders

Nederlands Jeugdinstituut

Het NJi is een nationaal kenniscentrum dat actuele kennis over opgroeien verzamelt, verrijkt, duidt en deelt. Wij brengen kennis onder de aandacht en helpen om die kennis toe te passen.

Ons hart ligt bij het verbeteren van het leven van kinderen, jongeren en hun opvoeders. Veel mensen en partijen werken aan dit doel. Het gebruiken van de juiste kennis is daarbij cruciaal. Het Nederlands Jeugdinstituut is een nationaal kenniscentrum dat actuele kennis over opgroeien verzamelt, verrijkt, duidt en deelt. Wij brengen kennis onder de aandacht en helpen om die kennis toe te passen. Dat is onze missie, daar staan we voor.

Nederlands Jeugdinstituut | Nationaal kenniscentrum over opgroeien (nji.nl)

Ouders en Onderwijs

Het beste onderwijs voor onze kinderen, daar zet Ouders & Onderwijs zich voor in. Om dit te bereiken, is het belangrijk dat de stem van ouders wordt gehoord. En dat ouders goed geïnformeerd zijn. Daarom helpen we ouders door ze te informeren en adviseren over alles wat met onderwijs te maken heeft en vertegenwoordigen we ouders richting de politiek, de onderwijssector en in de media. Via ons Landelijk Ouderpanel, waar meer dan 8500 ouders bij aangesloten zijn, weten we wat er onder ouders speelt en leeft.

Home – Ouders & Onderwijs (oudersenonderwijs.nl)

Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Onze missie is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Wij zijn ervan overtuigd dat er jaarlijks honderden suïcides meer kunnen worden voorkómen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is en de zorg innovatiever en menselijker wordt georganiseerd.

Homepage | 113 Zelfmoordpreventie

Vereniging Balans

Vereniging Balans staat op voor ouders van kinderen en jongeren die net iets meer, of iets anders nodig hebben bij het leren of in de opvoeding. Wij delen kennis met ouders en professionals. Balans ondersteunt en vertegenwoordigt ouders zo goed mogelijk door op verschillende manieren informatie en kennis te delen. En komt op voor ouders en kinderen in politiek Den Haag.

Indigo preventie

Indigo biedt de beste zorg voor psychische klachten, direct en dichtbij én in nauwe samenwerking met jou en jouw huisarts. Wij geloven in een samenleving waarin iedereen zich prettig, waardevol en mentaal gezond voelt. Daarbij ondersteunt Indigo mensen om (weer) grip te krijgen op hun leven, zodat erger voorkomen wordt.

Indigo Rijnmond – Indigo

JongPIT

Je bent jong, je hebt dromen en je wilt niets liever dan gewoon meedoen in de maatschappij. Net zoals iedereen van jouw leeftijd. Dit kan alleen best een uitdaging zijn als je een chronische aandoening of beperking hebt. Wij van JongPIT weten hoe dit voelt. Ons doel is ervoor te zorgen dat we als jongeren volwaardig mee kunnen doen in een inclusieve maatschappij. Zodat een aandoening of beperking ons niet beperkt.

Samen maken we het verschil.

JongPIT – Perspectief Inclusie Talent

https://www.youtube.com/@jongpit

Landelijk Aktie Komitee Scholieren

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is de organisatie van en voor middelbare scholieren. Wij geven leerlingen een stem in het onderwijs, zodat er niet alleen óver, maar vooral ook mét de scholier wordt gepraat. Dit doen we door scholieren te informeren over hun rechten en plichten en door de leerlingen te vertegenwoordigen richting de media en de politiek.

Wij zetten ons in voor het belang van alle – ongeveer een miljoen – middelbare scholieren in Nederland. Van het praktijkonderwijs tot aan het gymnasium én voor de scholieren in het volwassenonderwijs. Wij laten de stem van scholieren horen in de politiek, de media en op middelbare scholen.

Home – Landelijk Aktie Komitee Scholieren (laks.nl)

Bodymap

Jongeren van 16-25 jaar die het lastig vinden om te praten over hun psychische problemen met hun ggz-behandelaar, kunnen UP! de bodymap tool gebruiken om te tekenen. Ook kunnen jongeren en behandelaren feedback geven om de bodymap tool te verbeteren.

Bodymap tool UP! helpt jongeren gevoelens te uiten – Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (kenniscentrum-kjp.nl)